Een kleurrijk team

Gepubliceerd op: 11 mei 2024

mdcoach_blog_een_kleurrijk_team

Als je onderneemt en je bedrijf groeit, dan ervaar je regelmatig groeipijn. Dat voelt ongetwijfeld soms zwaar ***. En tegelijkertijd is het een tof signaal. Je bedrijf en jij ontwikkelen immers naar een volgend level: hogere omzet, beter & groter team, meer gave klanten, of meer impact. 

Vandaag: hoe je als leider slim gebruik maakt van gedrags- en communicatietools om jezelf en je team succesvol door de uitdaging van groei en verandering te loodsen.  

DISC: waar staat het voor?

DISC verdeelt gedragsstijlen in vier kleuren: Rood (Dominant), Geel (Invloedrijk), Groen (Stabiel), en Blauw (Consciëntieus). Elk van deze kleuren heeft unieke manieren om met situaties om te gaan. We schreven er een serie over. Lees bijvoorbeeld ondernemen met kleur .

Vaak hebben we een mix van twee voorkeursstijlen in communicatie en gedrag. En je teamleden dus ook. Observeer goed welk type gedrag je mensen – en jijzelf dus ook 😊 – vertonen. Zo kun je hen ondersteunen bij tegenslag en het vergroten van effectiviteit. Zeker in de verandering die je bedrijf doormaakt.   

Van pijn naar plezier

Veel MKB-bedrijven lopen vast omdat ze problemen niet tijdig aanpakken. Dat kan leiden tot veel stress, een ongemotiveerd team, ongebruikt talent, mensen die voortijdig vertrekken of die juist verandering saboteren. En dat gaat ten koste van werkplezier, de productiviteit en de ontwikkeling die je beoogt. 

Met soft skills kun je de pijn van verandering enorm verzachten. En omdat dit een vaardigheid is, kun je dit met enige training je goed eigen maken.  

Waardering voor ieders kleur

Door meer aandacht te besteden aan de manier waarop je met elkaar samenwerkt, elkaar aanspreekt en ondersteunt, bouw je aan een team dat zelf verantwoordelijkheid neemt voor eigen groei. Geen team meer met ‘onetrick pony’s’, maar veelzijdige spelers die in verschillende situaties effectief zijn. Welke ondernemer wil dit nou niet?  

Een handige booster

Klinkt leuk. Maar #hoe dan, hoor ik je denken. We ontwikkelden een handig overzicht om je team een boost te geven. Je krijgt eenvoudig inzicht in de verschillende gedragsvoorkeuren en hoe je hier in samenwerking en teamdynamiek gebruik van kunt maken. 

Bijvoorbeeld:

  • Heb je een teamlid met groene kenmerken? Maak het risico van nieuw gedrag dan klein: Wat is het ergste dat er kan gebeuren, nu we deze grotere klant gaan bedienen. Benadruk de kleine stappen van verandering en laat zien hoe deze verandering bijdraagt aan meer en betere samenwerking;
  • Stuur je een overwegend rood teamlid aan? Stimuleer dan daadkrachtig handelen, benadruk de doelen en ambities en het onderscheidend vermogen ten opzichte van concurrenten;

Door aan te sluiten bij de voorkeursstijl van je mensen, help je hen groeien, verhoog je het plezier en de effectiviteit.

Download de teambooster direct. Laat je weten hoe deze voor je werkt?

mdcoach_blog_teambooster

 

Contact met MDCoach

Plan nu een gratis online call in met Mieke of Rudi. Binnen een half uur weet je of het klikt. Klik hier om een gratis online call te plannen.

Heb je vragen? Aarzel niet en bel ons direct op 085 – 303 5271.

BEKIJK OOK EENS...

BEKIJK OOK EENS...