Als je wat doet, dan gebeurt er wat
Gepubliceerd op: 25 januari 2024
Een jonge, ambitieuze ondernemer is het. Luuk. Boordevol plannen en ideeën. De een nog mooier dan de ander. Elke keer komt er iets nieuws tevoorschijn. Ik coach hem een tijdje omdat de plannen in z’n hoofd blijven cirkelen. Hij is er enorm druk mee. Maar de ideeën blijven in het hoofd en ze worden niet vertaald naar de praktijk. Naar de poten in de klei, zullen we maar zeggen. Of moderner gezegd: het manifesteren wil niet zo lukken 😊. Hij heeft er zelf last van, en z’n compagnon ook.
De hobbel naar manifesteren
We zien het vaker, de ideeën-generatoren en denkers in bedrijven die met de meest mooie oplossingen komen. Een slimme aanpak waar nog niet aan was gedacht. Kansen in de markt. Hun ideeën zijn vaak zo groots, toekomstgericht en divers, dat de verbinding met hier-en-nu niet direct duidelijk is.
Als ik daarnaar vraag, valt Luuk direct stil. Tja, hij weet het zelf niet. Wat te kiezen, wat nu echt te gaan doen. Tja, ik weet het ook niet. Belangrijk is dat hij het zelf gaat ontdekken. En dat deze ondernemende professional zelf de eerste stap zet.
Te ambitieus experiment
Na een tijdje samen stil te hebben gezeten, valt me een gedachte in. ‘Stel dat je in de komende maand een van je meest ambitieuze en grootse plannen kiest. Eentje die zo groot is, dat het heel waarschijnlijk is dat het gaat mislukken…’ Z’n ogen lichten op. Echt? Zóó ambitieus? Een lach breekt door en hij ontspant direct. Daar heeft ie wel zin in. Ik kan zien dat hij z’n keuze al heeft gemaakt. We spreken af dat hij elke week 2 uur besteedt aan dit project en dat hij zich vooral richt op het ondernemen van acties en het delen met anderen.
Faal moed
Na een maand treffen we elkaar weer. En het verschil is zichtbaar. Met plezier vertelt Luuk over de connecties die hij met andere bedrijven heeft gelegd, de gesprekken met z’n vennoot, de uitwerking van het concept en de vragen en problemen waar hij tegen aan is gelopen. Veel meer blijkt gelukt, dan hij zelf vooraf had gedacht. Hoe dat kan? Het heeft te maken met de werking van je brein, zie de blog Monkeymind.
Door zichzelf toestemming te geven om te falen, vond hij de weg terug naar het plezier van uitproberen, doen en zich verbazen over de uitkomst. Dat wat het ondernemen de moeite waard maakt. (Meer hierover lezen? Een tof boek vind ik fouten maken moed).
En jij?
- Bij mij werkt het, mezelf toestemming geven om te falen. Hoe werkt dat bij jou?
- Welke technieken gebruik jij, als je last hebt van te veel ideeën?
- Hoe kom je tot keuzes? Wat zijn je criteria?
- En hoe nodig je je omgeving uit om je te helpen met manifesteren?
Ben heel benieuwd! Leuk als je deelt.