Yes, een beloning!

Gepubliceerd op: 8 maart 2024

Belonen. We zijn er dol op. Op school kreeg je al een sticker als je je werk snel af had. En als stagiair mocht je een pizza bestellen als de weektargets waren behaald. En haal je nu een nieuwe klant binnen? Grote kans dat je een bonus ontvangt. Ben je werkgever? Waarschijnlijk gebruik je deze vorm van belonen ook om je medewerkers te motiveren maximaal te presteren. Externe triggers:  ze zijn populair.

Bijzonder is dat uit veel studies blijkt dat deze vorm van motiveren maar beperkt effectief is. Hoe zit dat eigenlijk?

Waar zit de motivatie?

Als young professional word je omver geblazen met doelstellingen, targets en deadlines. Niet altijd heb je zin om direct ergens aan te beginnen. Je stelt uit. Je zegt: ‘ik moet even de motivatie vinden’.  Een beloning  – zoals een bonus – kan dan helpen om toch aan de slag te gaan. Bij routineklussen en een gestandaardiseerd werkproces werkt dit. Maar zodra een taak creativiteit vereist, blijkt zo’n bonus helemaal niet te werken. Dan werkt deze juist tegen!

Tunnelvisie

Zo’n externe beloning zorgt namelijk voor tunnelvisie. Je bent zo gericht op het eindresultaat, dat je minder effectief en efficiënt je taak uitvoert. Daniel Pink legt dit prachtig uit in zijn Ted Talk (uit 2009, maar nog steeds actueel). Wat iemand echt stimuleert om goed werk te leveren, moet van binnenuit komen. Dat is intrinsieke motivatie. Hoe wakker je dat interne vuur aan? Drie factoren zijn van belang in het werk: autonomie, meesterschap en betekenisvolle doelen.

De kracht van eigen keuzes

In ons werk hebben we als eerste ruimte nodig om zelfstandig keuzes te maken over hoe we taken uitvoeren, zonder dat iemand ons constant zit te micro managen. Een bekend voorbeeld hiervan is de 80-20 regel van Google. De engineers hebben daar de vrijheid om 20% van hun tijd te besteden aan dingen die ze zelf cool vinden. De vrijheid om je eigen keuzes te maken, zorgt ervoor dat je creatieve brein aan de slag gaat. En dat zorgt voor het vuur van betrokkenheid.

Ontwikkeling van skills

Als er in je werk genoeg aandacht is voor het ontwikkelen van je vaardigheden, dan word je steeds beter. Je wordt een echte master 😊. Of ouderwets gesteld: je ontwikkelt meesterschap. Je benut je talenten maximaal voor je eigen groei en tegelijkertijd draag je bij aan het succes van je bedrijf. Een echte win-win.

Betekenisvolle doelen

Ten slotte is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je werk een groter, meer betekenisvol doel dient dan alleen het salaris op je bankrekening iedere maand. Je wilt ergens aan bijdragen dat zinvol is. Want dat geeft de energie om met je taken aan de slag te gaan. Dan zul je je deadlines en doelen met plezier behalen!

Je werk is een plek waar je kunt uitvogelen waar je talenten liggen, waar je energie van krijgt en wat je gelukkig maakt.  Nieuwsgierig hoe je daar meer ruimte voor maakt? Als ondernemer voor je mensen, of als young professional? Neem contact met ons op.

Contact met MDCoach

Plan nu een gratis online call in met Mieke of Rudi. Binnen een half uur weet je of het klikt. Klik hier om een gratis online call te plannen.

Heb je vragen? Aarzel niet en bel ons direct op 085 – 303 5271.

BEKIJK OOK EENS...

BEKIJK OOK EENS...