Net niet comfortabel

Gepubliceerd op: 9 april 2024

Je comfortabel voelen in je werk. Het lijkt het walhalla. Je doet de dingen die je goed kunt. Dat wil iedere ondernemer toch voor z’n medewerkers? Nee dus!   

Een vertrouwd gevoel

Binnen je comfortzone vaar je op routine. Je doet de dingen, zoals je gewend bent te doen. En dat lijkt plezierig, want het kost weinig energie. Maar te weinig prikkels zorgen ervoor dat je niks nieuws doet, ervaart of meemaakt. Je werkt op de automatische piloot. Daarmee daag je jezelf – en je brein – niet uit. Je blijft in je eigen bubbel.  

Je brein als spier

Als je jezelf triggert om nieuwe dingen te doen in je werk, dan kom je buiten je comfortzone. Het is als een fitness training waarbij je jezelf steeds een beetje meer belast. Door variatie in trainingsschema’s word je steeds sterker, leniger en fitter. Met je brein werkt het precies hetzelfde. Het verschil is dat je niet in de sportschool traint, maar op de werkvloer. En het gaat over je mentale fitheid en ontwikkeling. 

Spanning als signaal

Als je nieuwe vaardigheden leert, dan ervaar je vaak eerst wat spanning en onzekerheid. Je verzint dan allemaal smoezen om maar niet aan de slag te hoeven gaan. Daar moet je even doorheen 😊. De spanning is niet meer dan een signaal van je brein, dat je buiten je vertrouwde bubbel gaat. Angst voor het onbekende. 

In de juiste zone

Als de spanning net groot genoeg is en je tegelijkertijd zin hebt om de uitdaging aan te gaan, dan zit je in de juiste zone. Het is de juiste mix tussen de moeilijkheid van de taak & de vaardigheden die je bezit. Je hebt bijvoorbeeld een aantal interne presentaties gegeven, en krijgt nu de kans om voor een nieuwe klant een pitch te geven. Net een stapje uitdagender & nog niet eerder gedaan. De Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihaly noemt dit de zone van flow’. Door veel in deze zone te werken, vergroot je je kwaliteiten en je zelfvertrouwen. 

Ver erbuiten!

En hoe werkt het dan als je veel stress ervaart in je werk? Als je bijvoorbeeld bij meerdere projecten het gevoel hebt niet in ‘control’ te zijn en je geen idee hebt hoe je verder moet? Waarschijnlijk werk je dan op een iets te hoog te level, dan voor jou op dat moment goed is. Je wilt je grenzen verleggen, maar je trainingsschema is niet helemaal passend.  Dan is het verstandig te kijken hoe je je taken meer kunt afwisselen. Uitdagende taken en routineklussen. Ga met je baas of teamlead in gesprek. Zodat je een goede balans krijgt in type werk. Sommige binnen je comfortzone. En andere klussen er net iets buiten.  

Sparren over net niet comfortabel leren werken? 😊 We helpen je graag! 

Contact met MDCoach

Plan nu een gratis online call in met Mieke of Rudi. Binnen een half uur weet je of het klikt. Klik hier om een gratis online call te plannen.

Heb je vragen? Aarzel niet en bel ons direct op 085 – 303 5271.

BEKIJK OOK EENS...

BEKIJK OOK EENS...