Kop of munt: betekenis in je werk

Gepubliceerd op: 2 februari 2024

Iedereen heeft het wel eens gespeeld. Kop of munt. Een gok of een kans. Als het gaat om je werk, kies je dan vooral voor het geld, of luister je naar je hart? Wat is de munt waard, als je kop het liefst voor wat anders gaat? Er is een balans te vinden. Hoe pak je dat aan? 

Inhoud en betekenis

Steeds meer mensen, met name young professionals, hechten waarde aan betekenisvol werk doen. Het draait niet alleen meer om geld. Dat is niet raar, want we spenderen een groot gedeelte van onze week aan werken. Inhoud en betekenis worden een grotere beloning dan het verdiende geld. Bij MDCoach noemen we dit spirituele intelligentie. Zweverig? Totaal niet. Het is juist heel praktisch. Laten we ingaan op deze ontwikkeling. 

Een dieper verlangen

Op LinkedIn zien we wekelijks ten minste 3 tot 4 berichten voorbijkomen van professionals die meer betekenis zoeken. Een droom die lang werd gekoesterd werd, maar die door twijfel niet eerder in daden werd omgezet. Een HR-manager die ervoor kiest om haar leven om te gooien en een B&B te openen in Frankrijk. Of de accountmanager die besluit docent te worden, omdat hij een maatschappelijke bijdrage wil leveren. Een carrière switch die ontstaat uit een dieper verlangen, dat niet te negeren valt. Ook al begrijpt de omgeving er niets van.  

Keerzijde 

Het volledig omgooien van je leven kan commercieel niet de handigste zet zijn. Daarnaast is er altijd een mogelijkheid dat het niet uitpakt zoals je het had voorgesteld. Daarmee kan je jezelf onbewust onder druk zetten. Je moet beschikken over doorzettingsvermogen, flexibiliteit en het plezier kunnen pakken in nieuwe en overwachte situaties. Slim als je daarmee rekening houdt.

Stel jezelf een doel

Hoe vind je nu meer voldoening in je werk? Je hoeft echt niet je hele leven om te gooien om meer betekenis te creëren.  

  • Tip 1: Stel doelen voor jezelf. Het maakt het niet uit of deze groots of klein lijken. Stel jezelf de vraag wat voor jou belangrijk is en hoe je jouw leven wil inrichten.
  • Tip 2: Deel je verlangen, maak het bespreekbaar in je team en bij je manager. Als je bijvoorbeeld blij wordt van meer klantcontact of variatie in het werk, geef dat dan aan.  
  • Tip 3: Check regelmatig hoe het gaat met je doelen. Zie je de kleine stappen in de ontwikkeling? Hoe betekenisvoller het werk voor je is, hoe meer plezier en voldoening je eruit haalt. Dat hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn.
Verdubbel de munt

We zijn benieuwd hoe betekenisvol jij jouw werk vindt. En of dit net zo’n grote rol speelt als het geld dat je ermee verdient. Onze stelling: door het doen van betekenisvol werk voelt elke verdiende euro het dubbele waard. Ben je het hier mee eens of niet? Laat het ons weten! 

Bronnen voor deze blog:

 

Contact met MDCoach

Plan nu een gratis online call in met Mieke of Rudi. Binnen een half uur weet je of het klikt. Klik hier om een gratis online call te plannen.

Heb je vragen? Aarzel niet en bel ons direct op 085 – 303 5271.

BEKIJK OOK EENS...