Energiegevers en energievreters
Gepubliceerd op: 21 april 2024
Soms zit je in flow, zit je vol energie en krijg je alles gedaan. En andere momenten sleep je je moeizaam door de dag, lijkt alles energie te vreten en komt er niets uit je handen. Herkenbaar? Je gedrags- en communicatievoorkeuren zijn van invloed op het succes dat je ervaart in je werk, het plezier dat je eraan beleeft. En dus je energielevel. Vandaag: de dynamiek tussen geel en blauw.
Wat energie geeft
Heb je geel in je persoonlijkheidsprofiel? Dan geeft creatieve vrijheid in je werk je energie. Je bruist als je veel met verschillende mensen contact hebt. En helemaal fijn als je erkenning krijgt voor je werk. Zie voor een overzicht van de kleuren en voorkeursstijlen onze blog ondernemen met kleur.
Zit de kleur blauw in je gedragsvoorkeur? Dan word je super blij van een precies plan, heldere verwachtingen en tijd voor reflectie. Als teamlead of product owner zul je daar je aandacht aan besteden.
Help! Een energielek
Geel en blauw kunnen elkaar geweldig aanvullen in een projectteam. Maar het kan ook trammelant geven. Een te grote focus op detail en precisie in het werk kan een geel teamlid ‘gek’ maken. En omgekeerd zorgt de voortdurende blik op nieuwe kansen en toekomstscenario’s voor een groot gevoel van onrust en onduidelijkheid bij een blauwe professional.
Leiden zonder strijden
De kunst is om het beste van beide werelden te combineren: geel kan blauw helpen om flexibeler te kijken naar het proces en het resultaat van projecten. Er zijn meerdere wegen naar Rome. En blauw kan geel helpen om structuur aan te brengen in alle creatieve ideeën en deze te prioriteren. Niet alles hoeft vandaag af. En dromen mag! De kwaliteiten blenden zonder ze met elkaar te laten strijden, is de kunst van je leiderschap.
De brug vinden
Als je bij jezelf een energielek vaststelt, door de dynamiek in communicatiestijlen, is de eerste stap: terug naar jezelf. Investeer in rust, laad jezelf weer op, op de manier die bij jou past. En dat verschilt 😊per persoon.
En kijk vervolgens of je een brug kunt vinden tussen jezelf en dat teamlid dat zo anders is dan jij. Probeer wat anders uit, experimenteer. En gun jezelf en de ander ruimte en het plezier om deze softskills te ontwikkelen. Zoals het Chinese spreekwoord luidt: heb je haast, neem een omweg.
Ook nieuwsgierig naar de communicatiestijlen rood en groen? Lees de blog kleur bekennen in je team.