De druk van ambitie

Gepubliceerd op: 19 maart 2024

Ambitieuze doelen. De constante vraag naar je volgende stap. Ik heb er eigenlijk geen antwoord op en dat geeft een schuldgevoel. Wat wil je nou eigenlijk met je leven? 

Het gat na je studie

We spreken met Bas, die op het punt staat z’n studie af te ronden. Wat wordt je volgende stap, is een van onze vragen. Bijna kwaad reageert hij: ‘Ik kan die vraag bijna niet meer horen! Niet van anderen, maar vooral niet van mezelf. Vier jaar en wat vertraging later lijken al mijn ambitieuze doelen verloren te zijn gegaan. Ik had maar één doel, m’n diploma halen.’ Bas is niet de enige. Regelmatig horen we van andere young professionals over het gat na de studieJe werkt ergens naartoe en kan niet wachten tot je klaar bent. Als het doel eenmaal is bereikt, besef je ineens dat je middenin de oceaan zwemt. En waar is de kust?  

De druk van verwachtingen

Na jaren van hard werken en leren lijkt het moment van afstuderen een bevrijding. Eindelijk dit doel behaald. Maar het blijkt een confrontatie met de harde werkelijkheid. De verwachtingen van anderen, en misschien nog belangrijker, de verwachtingen die we onszelf opleggen, wegen zwaar. De wereld ligt aan onze voeten. We willen groeien, ontwikkelen en nog zoveel meer. En wanneer dat niet meteen lukt, voelt het als falen.

Op zoek naar richting

Bas stopt na even na deze ontboezeming. Hij vervolgt: Ik moet mezelf opnieuw uitvinden. Kijken waar ik plezier uithaal, wat ik goed kan en wat ik nou écht wil. Dat klopt. En het helpt al als je je realiseert dat je ontwikkeling als professional geen lineair proces is. Laat staan een stappenplan. Het is een doorlopende zoektocht en leren luisteren naar je hart.  

Heb je hulp nodig bij het herontdekken van je ambities? Iemand die even met je meeloopt, terwijl je op onderzoek uitgaat en ontdekt wat je volgende stap is? Laat het ons weten!

Contact met MDCoach

Plan nu een gratis online call in met Mieke of Rudi. Binnen een half uur weet je of het klikt. Klik hier om een gratis online call te plannen.

Heb je vragen? Aarzel niet en bel ons direct op 085 – 303 5271.

BEKIJK OOK EENS...

BEKIJK OOK EENS...